Wednesday 31 August 2011

Resepi Masakan Arab

klik di sini
klik di sini juga

oleh: cikmanis Nasi Mandy / Mandy Rice

Dsc00220
Masakan Arab.. Sedap nasi ni kalau guna beras basmathi gred yang bagus!! Cuba la untuk kelainan!! Senang ajer..

Bahan-bahan ( 7 orang )

  • ***PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI***
  • 1 1/2 kg tulang lembu/kambing yang ada daging (jgn tulang semata2 tau)
  • 15 biji buah pelaga
  • 15 kuntum bunga cengkih
  • 15 biji lada hitam
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 biji buah pala (diketuk)
  • 3 helai bay leaves
  • 1 inci halia (diketuk)
  • ***PENYEDIAAN NASI***
  • 3 cawan beras basmathi
  • 3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)
  • 2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun
  • 1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)
  • 1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji lada hitam
  • garam dilupa jangan!! (x sedap kalau nasi tawar)
  • *** PENYEDIAAN SALATA HARA***
  • 2 biji tomato
  • 2 cili merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • sedikit daun ketumbar
  • lemon
  • garam & gula secukupnya

Cara-cara

  1. Rebus tulang & daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves dan halia. Tapis, ambil stok dan tulang & daging.
  2. Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. Transfer ke periuk nasi elektrik. (Kalau nk biarkan kt dapur gas pun xper.. masak nasi sehingga masak). Bila dah masak, bolehla titik pewarna kuning. Kalau tak nak pun xper.
  3. Untuk salata hara, kisar kesemua bahan kecuali garam, gula & lemon (kisar tanpa air). Apabila dah hancur, masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan lemon.
  4. Hidang nasi bersama Salata Hara, telur masin, acar timun atau sebagainya

Resepi Nasi Mandi

Petua chef:
* Pilih ayam segar untuk memastikan cita rasa seiring dengan resipi yang dihidangkan.
* Perap ayam dalam tempoh yang agak lama bagi menentukan ayam dan rempah-ratusnya mesra.
* Pastikan beras pilihan paling bermutu tinggi.


Bahan untuk memerap ayam:
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil ketumbar
1/2 sudu kecil jintan halus
1 sudu kecil kunyit kering
(Bahan di atas ini perlu dikisar halus)
1 biji lemon dibelah
2 labu bawang besar dipotong gelang
Sedikit safron
Rempah mandy secukupnya


Rempah mandy:
1 sudu kecil buah pala
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar bunga cengkih
1 sudu besar halia kering
4 helai daun bay (daun salam)
(Semua bahan ini perlu dikisar)


Rempah ratus:
4 sentimeter kulit kayu manis
5 helai daun bay
1 sentimeter buah pelaga
1 sentimeter lada hitam
1/2 sentimeter cengkih
1 1/2 sudu teh jintan putih
1sudu teh jintan manis
1/4 sudu teh serbuk limau kering (sedikit saja)
1/4 sudu teh serbuk limau
2 labu bawang besar untuk nasi
1 labu mayang - untuk digoreng


Cara penyediaan:
- Masukkan rempah-ratus ke dalam periuk berisi air. Biar hingga mendidih. Masukkan juga sedikit garam.

- Rendam beras sebelum dimasak. Keluarkan sebahagian air rebusan sebelum masukkan beras.
- Apabila sup hampir kering dan nasi hampir masak, tuangkan pewarna pada satu tempat dan jangan kacau. Masukkan lemak yang sudah diletakkan dalam kertas timah dengan membentuknya seperti mangkuk di tengah nasi dan tutup seketika.
- Apabila nasi sudah masak, keluarkan kertas timah dan masukkan bawang goreng dan gaul biar sebati.
(Sumber: Harian Metro

RESEPI NASI MANDI AYAM

 



Beras Basmathi
1 kilo @ seekor ayam
Minyak sapi
Bawang Besar
Bawang puteh
Kulit kayu manis
cengkih
pelaga.
Daun bay
Kiub ayam
Saffroon / tkser boleh ltk lunyit jer.
Garam

Memula basuh ayam dan beras, cuci macam biasa..rebus air masukkan ayam kira2, 45 minit atau ayam empuk ler..potong ikut kesukaan..klu nak potong dulu pun tkper.Simpan stok air ayam untuk menanak nasi.

Dalam periuk masukkan minyak sapi, klu tk suka tkper minyak biasa pun..tumis bawang besar,bawang puteh,dan bahan penumis..masukkan ayam tadi..masa lebih kurang 10 minit lagi,Masukkan beras bersama saffron, kacau rata .Last stok ayam dan garam..masak seperti biasa. Senangkan..

Kalau nak buat nasi kabsah..lepas tumis bawang dan bahan penumis masukkan tomato buah,puri,kiub ayam..pastu stok ayam..

**Yang nampak berseri2 tu saffron,....saffron yg elok ,(mahal) hasilkan kuning yg cantik..kt sini ada jg diorng tambah pewarna kuning keorengan (thuluq as-syam), boleh cuba campur berapa titik, merah dn kuning dalam air, masuk setitik dua air mawar..masuk dlm nasi yg ditanak...atau stock ayam

Nasi Mandy dari Hadhramaut, Yaman

http://muqreez.blogspot.com/2008_03_01_archive.html

Ahad lepas, Muqreez cuba resepi Nasi Mandy dari Hadhramaut, Yaman..Nasi Mandy ini adalah kegemaran Muqreez kalau pergi ke restoran timur tengah. Maka, cubalah masak sendiri. Terima kasih Bro.Suhaib kerana kasi resepi yang mudah tapi terangkat ini..Syokran!


Bahan-bahan:
Beras Basmathi,Ayam,Minyak Sapi,bawang merah & putih.Bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga,zafron(kalau takde pakai kunyit),garam secukup rasa

Cara-cara:
Rebus ayam, simpan air rebusan untuk digunakan masak nasi. Tumis bawang and bahan-bahan rempah tadi. Masukkan ayam dan goreng sehingga kuning. Kemudian masukkan beras dan air rebusan dan kunyit serta garam secukup rasa.

Untuk Salathah:
Tomato,timun,cili hijau dan yogourt.

Tuesday 30 August 2011

RESIPI NASI MANDY YAMAN(HADRATMAUT)

Sumber : http://sahabatjauh.blogspot.com/2010/03/resipi-nasi-mandy-yamanhadratmaut.html
 Assalamualaikum...
rasenye lame dah ana x update blog ana yang berserawang nie,kali nie ana nak cerita sikit makanan yang populor jugak di yaman nie ialah(nasi mandy)nasi mandy nie asalnya dari hadratmaut,yaman,sebab arab nie suka makan kambing jadi tiap2 harilah mat'am mandy dibuka,cara2 nak wat nasi mandy nie mudah jer,tapi kene ngan pandai wat lah...ok mula2 kambing mesti fresh,baru lembut,memang kat yaman nie kambingnya tak berbau,pas tuu gaulkan daging kambing yang dipotong empat ngan zaffaran,garam,dan herba pape...pas tuu nasi nya same jugak gaulkan ngan zaffaran,garam,dan herba,cara2 nak wat nya mesti masak bawah tanah,dan mesti tidak terbuka kene padat baru daging cepat empuk,ok yang seterusnya..letakkan nasi di bawah arang,sangkutkan daging yang di sediakan tempat gantungnya,yang jadi sedapnya,aor2 daging kambing akan masuk kedalam nasi yang tuu power tuuu..ok kalau kat yaman nie untuk wat nasi mandy semuanya menggunakan kibasy,kalau nak try kat malaysia kenelah wat kambing biase jer,pas tuu kene basuh betul2 baru tak bau...sooo bole cuba wat kan lah...

tak sabar nak makan nie...hehehehe
nie periuk bawah tanah nyer..nasi menjadi kekuningan disebabkan zafffarn

kambing di gantung dan nasi di bawahnya...
siapsiap untuk di hidang...hahaha ya allah sedapnya

Nasi Mandi

Mandi (bahasa Arab: المندي) adalah hidangan tradisional di Yaman berasal dari Hadhramaut Yaman Provinsi dan banyak lagi Bandar Terkemuka Yaman yang dikenali sebagai Haneeth juga. Ia kini amat popular di seluruh Semenanjung Arab dan dalam banyak lagi negara-negara Arab seperti Mesir dan Syria.
Mandi biasanya dibuat dari daging (kambing atau ayam), beras basmathi, dan campuran rempah-ratus. Daging yang digunakan biasanya kambing muda dan bersaiz kecil untuk meningkatkan rasa lagi. Perkara utama yang membezakan mandi bahawa daging yang dimasak di dalam Tandoor (Taboon di Yaman) yang merupakan sejenis khas ketuhar. Tandoor biasanya lubang digali di dalam tanah dan dilindungi di dalam oleh tanah liat. Untuk memasak mandi, kayu kering diletakkan di dalam Tandoor dan dibakar untuk menghasilkan banyak haba menjadi arang. Kemudian daging digantung di dalam Tandoor tanpa menyentuh arang. Selepas itu, tanoor ditutup tanpa membiarkan mana-mana asap untuk pergi ke luar. Kismis dan kacang pain boleh ditambah kepada beras sebagai satu rasa seseorang.

Mandi dianggap sebagai hidangan utama yang disampaikan dalam acara-acara khas seperti majlis perkahwinan dan perayaan-perayaan

Mandi (Arabic: المندي‎) is the traditional dish in Yemen native to Hadhramaut Province Yemen and many other Yemeni Cities known as Haneeth also. It is now very popular in the rest of the Arabian Peninsula and in many other Arab countries such as Egypt and Syria.
Mandi is usually made from meat (lamb or chicken), basmati rice, and a mixture of spices. The meat used is usually a young and small sized lamb to enhance the taste further. The main thing which differentiates mandi is that the meat is cooked in the tandoor(Taboon in Yemeni) which is a special kind of oven. Tandoor usually is a hole dug in the ground and covered inside by clay. To cook mandi, dry wood is placed in the tandoor and burned to generate a lot of heat turning into charcoal. Then the meat is suspended inside the tandoor without touching the charcoal. After that, the whole tanoor is closed without letting any of the smoke to go outside. Raisins and pine nuts can be added to the rice as per one's taste.
Mandi is considered as the main dish served in special events such as weddings and feasts.

TANDOOR NASI MANDI
 VIDEO NASI MANDI SYRIA
FOTO MANDI OVEN
TANDOOR OVEN
NASI MANDI KAMBING 
NASI MANDI AYAM 
AYAM MANDI 
PERIUK DAN OVEN MANDI 
RESEPI MANDI 
MANALONLINE.COM 
MANALONLINE.COM2 
RENCANA MANDI 
OVEN MANDI MODEN 
MASAK NASI MANDI 
MASAK NASI MANDI2 

Resepi Nasi Kabsa


Resepi Nasi Kabsa
Kabsah Al-Mesria (Nasi khas Arab Mesir atau arab saudi untuk tetamu)

Makanan ini merupakan salah satu cara khas Orang Arab Mesir atau saudi  memasak nasi. Disajikan dengan Shalathoh @salad sayuran (acar).

Bahan:
200 gram daging lembu yang sudah direbus (empuk)
500 gram beras (sebaiknya beras basmati)
700 liter (atau secukup nya sesuai jenis beras) air dari rebusan daging
1biji  bawang capsium racik halus
2 ulas bawang putih racik halus
2 buah tomato potong dadu....lg banyak lg bagus
1 sdb tomato paste
1 sdt mix spice @ kari daging
1 kiub daging
3 biji cili hijau
1 lembar daun bay
1 sdt jintan manis
4 biji buah pelaga,
4 biji cengkeh,
1 cm kayu manis (semua optional)
2 sdm minyak sapi untuk menumis

Cara Memasak:

    * Tumis bawang merah dan putih sampai wangi, setelah itu masukan tomato aduk sampai tomato hancur dan halus.
    * Masukan mix spice, tomato paste, daging dan air rebusannya. Biarkan sampai mendidih.
    * Masukan beras, cili hijau, kiub dan bahan2 lain. Biarkan sampai beras masak dan air kering. Siap disajikan.

    * Daging boleh diganti dengan ayam (Chicken Kabsah)
    
    *Daging atau ayam yang sudah tercampur dengan bahan2 tumisan tadi boleh dikeluarkan kemudian bakar sebentar dan kemudian dihidangkan di atas nasi yang sudah masak.

lebih kurang macam nasi tomato..yang penting daging tu mestilah fresh terutama daging kmbing atau khoruf

Read more: Resepi Nasi Kabsa ~ Resepi @ Online http://iresepi.blogspot.com/2011/03/resepi-nasi-kabsa.html#ixzz1WVGIr57j

Resepi Nasi Mandy Lahm (Daging) 35Share 20:18 wana Resepi Nasi Mandy Lahm(Daging) Arab Berikut adalah resepi nasi mandy daging bersama salatah, Nasi mandy Lahm(Daging) ini adalah makanan yang popular di negara arab tak kiralah arab yaman hadramaut ke, Arab Saudi ke,Arab Jordan ke sama sahaja.... Bahan-bahan ( 7 orang makan ) PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI * 1 1/2 kg tulang lembu/kambing yang ada daging * 15 biji buah pelaga * 15 kuntum bunga cengkih * 15 biji lada hitam * 1 sudu kecil jintan putih * 1 biji buah pala (diketuk) * 3 helai bay leaves a.k.a Daun Salam * 1 inci halia (diketuk) PENYEDIAAN NASI * 3 cawan beras basmathi * 3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi) * 2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun * 1 labu bawang besar yang besar (potong dadu) * 1 biji tomato yang kecil (potong dadu) * 4 biji buah pelaga * 4 kuntum bunga cengkih * 5 biji lada hitam * garam secubit PENYEDIAAN SALATAH * 2 biji tomato * 2 cili merah * 1/2 biji bawang besar * sedikit daun ketumbar * lemon * garam & gula secukup rasa Cara-cara 1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves/daun salam dan halia. Tapis, ambil stok dan tulang dan daging. 2. Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. pindahkan ke periuk nasi elektrik. (Kalau nak biarkan kat dapur gas pun tak mengapa.. masak nasi sehingga masak). Bila sudah masak, bolehlah titik pewarna kuning. Kalau tak nak pun tidak mengapa. 3. Untuk salatah , kisar kesemua bahan kecuali garam, gula dan lemon (kisar tanpa air). Apabila sudah hancur, masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan lemon. 4. Hidang nasi bersama Salata , telur masin, acar timun atau sebagainya.. Selamat Menjamu selera nasi mandy Lahm(Daging Read more: Resepi Nasi Mandy Lahm (Daging) ~ Resepi @ Online http://iresepi.blogspot.com/2011/03/resepi-nasi-mandy-lahm-daging.html#ixzz1WVFH2XTV


Resepi Nasi Mandy Lahm(Daging) Arab

Berikut adalah resepi nasi mandy daging bersama salatah, Nasi mandy Lahm(Daging)  ini adalah makanan yang popular di negara arab tak kiralah arab yaman hadramaut ke, Arab Saudi ke,Arab Jordan ke sama sahaja....

Bahan-bahan ( 7 orang makan )

  PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI
    * 1 1/2 kg tulang lembu/kambing yang ada daging
    * 15 biji buah pelaga
    * 15 kuntum bunga cengkih
    * 15 biji lada hitam
    * 1 sudu kecil jintan putih
    * 1 biji buah pala (diketuk)
    * 3 helai bay leaves a.k.a Daun Salam
    * 1 inci halia (diketuk)

      PENYEDIAAN NASI
    * 3 cawan beras basmathi
    * 3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)
    * 2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun
    * 1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)
    * 1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
    * 4 biji buah pelaga
    * 4 kuntum bunga cengkih
    * 5 biji lada hitam
    * garam secubit

     PENYEDIAAN SALATAH
    * 2 biji tomato
    * 2 cili merah
    * 1/2 biji bawang besar
    * sedikit daun ketumbar
    * lemon
    * garam & gula secukup rasa

Cara-cara

   1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves/daun salam dan halia. Tapis, ambil stok dan tulang dan daging.
   2. Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. pindahkan ke periuk nasi elektrik. (Kalau nak biarkan kat dapur gas pun tak mengapa.. masak nasi sehingga masak). Bila sudah masak, bolehlah titik pewarna kuning. Kalau tak nak pun tidak mengapa.
   3. Untuk salatah , kisar kesemua bahan kecuali garam, gula dan lemon (kisar tanpa air). Apabila sudah hancur, masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan lemon.
   4. Hidang nasi bersama Salata , telur masin, acar timun atau sebagainya.. Selamat Menjamu selera nasi mandy Lahm(Daging
Sumber:  http://iresepi.blogspot.com/2011/03/resepi-nasi-mandy-lahm-daging.html#ixzz1WVFH2XTV

Nasi Mandy Ayam (Dajaj)



Nasi Mandy

Sumber : Mamasya

Berikut adalah Resepi Nasi Mandy Ayam (Dajaj) bersama Salatah

Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
Untuk dapatkan nasi 2 warna begini jangan kacau rata-rata sangat nasi, nak nasi masak elok yang biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dengan tudung periuk....jadi nasi masak elok sebab wap nasi terperangkap.

Resepi Ayam mandy

Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )-letak rempah kari
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**suhu oven tak sampai 250'c, jadi bakar suhu 220'c selama 1 jam...kemudian buka bakar bawah grill selama 15-20 minit ...Selamat Menjamu Selera Nasi Mandy Ayam (Dajaj

Sumber : http://iresepi.blogspot.com/2011/03/nasi-mandy-ayam-dajaj.html#axzz1WPe3UGw9

Kabsa Ayam Lagi..

Sebulan sekali memang saya akan membuat nasi kabsa. Senang sgt nak membuatnya. Baru ni saya cuba pula memasaknya dengan menggunakan periuk tekanan (pressure cooker). Kali ni, saya memasaknya dgn menggunakan bahan yg ada dlm peti sahaja.

Mula2 tumis bahan2 rempah dan tomato(saya guna 3 biji tomato yg disagat). Setelah bahan2 rempah terbit minyak, masukkan ayam(saya potong kecil) , 2 btg lobak yg dipotong besar2, 3 biji cili api, garam, sedikit gula dan air panas secukupnya. Tutup periuk dan masak selama 8-10 minit. Kemudian masukkan beras, capsicum hijau, kismis dan gaulkan bersama ayam. Letaklah air secukupnya(kalau kuah ayam tadi tidak mencukupi). Setelah nasi kering, tutup kembali periuk dan biarkan masak selama 20 minit. Gunakan api perlahan untuk mengelakkan nasi berkerak. Tutup api dan biar nasi masak penuh hanya dgn kepanasan dan tekanan yg ada didalam periuk

Nasi Mandhi Abu Dhabi


Saya belajar membuat nasi mandi ni dari blog rakan yg tinggal di Riyadh, Arab Saudi. Saya telah pun mencubanya. Saya ada menambah beberapa bahan lain dari resepi rakan saya ni, begitu juga dgn sukatan utk bhn yg digunakn adalah mengikut sukatan saya sendiri.

Bahan-bahan ayam:

1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, saya campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukk
an ke dalam nasi.
Nasi:

4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:

1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

Sos:

1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:

~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.

Ulam:

~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.



Proses meng"asap" nasi dgn arang + sedikit minyak..



Ayam yg telah siap dipanggang..

Nasi mandi sedia dihidang bersama daun Jarjeer, ulam kegemaran orang2 Arab..

Sumber : blog resepiraidah

Nasi Kabsa Kambing/Ayam

Sumber : blog resepiraidah

Saya belajar membuat nasi kabsa ini dari blog kawan dan juga resepi2 yang saya cari dari internet. Disini kalau nak makan senang je banyak jual di kedai2. Tapi kena belajar juga membuatnya supaya bila dah balik m'sia nanti, sesekali teringin nak mkn senang...

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 mionit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya.
1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)
***Klik pada rempah kabsa untuk resepi

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.

Sos:

~ Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.

Nasi ini dimakan bersama ulam-ulaman dan ulam yang terkenal di sini ialah "daun jarjeer".

Homemade Rempah Kabsa

Sember : http://resepiraidah.blogspot.com/Saya rasa di Malaysia tidak ada kedai yang menjual rempah kabsa, jadi saya telah mencari di internet apakah bahan2nya. Disini saya ceritakan cara mudah untuk membuatnya. Rempah ratus yang digunakan adalah rempah ratus yg biasa kita gunakan dlm masakan kita juga. Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah2 diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.

Rempah kabsa yang telah siap dikisar