Friday 2 September 2011

NASI BIRYANI MANCHESTER

Bahan Untuk Rempah Biryani

3 sudu rempah kari daging
2 sudu rempah kurma
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih

Bahan Untuk Menumis

Rempah kasar
Bawang lumat
Bawang goreng
Halia muda
Tomato puri

Cara Masak Daging/ayam Biryani

Tumis baying yang dimayam bersama minyak sapi, rempah kasa, daun pandan, rempah biryani kacau hingga naik baunya. Tambah bawang putih, halia dan masukkan daging atau ayam. Masukkan bawang goring, tomato puri, buah badam dan tairu (susu cair +limau nipis), masak hingga naik minyak.

Cara Masak Nasi Biryani

Tumis bawang besar dan daun pandan dengan minyak biasa dan minyak sapi, masukan air yang dicampur kuah biryani (1 atau 2 senduk), campurkan susu cair, perasa dan garam, tunggu hingga nasi masak.( untuk nasi yang menarik : Ambil sedikit nasi dicampur cat kuning atau merah dalam mangkuk dan ditubur kembali kedalam periuk)
Untuk hidang timbus daging atau ayam dengan nasi dan hias daun ketumbar dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment