Friday 2 September 2011

SOTO AYAM BATU BURUK


Bahan Untuk Sup

2 ekor ayam
1 bungkus rempah sup bunjut
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil jintan manis dan jintan putih
lada putih
1 inci lengkuas
1 batang serai
½ inci halia
12 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(semua bahan di atas kecuali ayam diblend lumat)

Bahan Untuk Menumis

Buah pelaga, bunga pek kat, kayu manis (untuk tumis)
Bahan Untuk Ulam/Hias
Taugeh, daun bawang, bawang goreng (dicampur semasa menghidang)
Bahan Untuk Sambal Kicap
Cili Kecil, cili hijau dan cili merah
Bawang putih
Kicap
Gula

Bahan Untuk Bergedil

Isi ayam lumat
Ubi kentang
Quarker oat
Telur ayam
(semua bahan disatukan, dijadikan bulat, dicelup telur dan goreng)

Bahan Untuk Makan

Mee kuning
Bee hoon
Nasi himpit

No comments:

Post a Comment