Tuesday, 30 August 2011

Resepi Nasi Kabsa


Resepi Nasi Kabsa
Kabsah Al-Mesria (Nasi khas Arab Mesir atau arab saudi untuk tetamu)

Makanan ini merupakan salah satu cara khas Orang Arab Mesir atau saudi  memasak nasi. Disajikan dengan Shalathoh @salad sayuran (acar).

Bahan:
200 gram daging lembu yang sudah direbus (empuk)
500 gram beras (sebaiknya beras basmati)
700 liter (atau secukup nya sesuai jenis beras) air dari rebusan daging
1biji  bawang capsium racik halus
2 ulas bawang putih racik halus
2 buah tomato potong dadu....lg banyak lg bagus
1 sdb tomato paste
1 sdt mix spice @ kari daging
1 kiub daging
3 biji cili hijau
1 lembar daun bay
1 sdt jintan manis
4 biji buah pelaga,
4 biji cengkeh,
1 cm kayu manis (semua optional)
2 sdm minyak sapi untuk menumis

Cara Memasak:

    * Tumis bawang merah dan putih sampai wangi, setelah itu masukan tomato aduk sampai tomato hancur dan halus.
    * Masukan mix spice, tomato paste, daging dan air rebusannya. Biarkan sampai mendidih.
    * Masukan beras, cili hijau, kiub dan bahan2 lain. Biarkan sampai beras masak dan air kering. Siap disajikan.

    * Daging boleh diganti dengan ayam (Chicken Kabsah)
    
    *Daging atau ayam yang sudah tercampur dengan bahan2 tumisan tadi boleh dikeluarkan kemudian bakar sebentar dan kemudian dihidangkan di atas nasi yang sudah masak.

lebih kurang macam nasi tomato..yang penting daging tu mestilah fresh terutama daging kmbing atau khoruf

Read more: Resepi Nasi Kabsa ~ Resepi @ Online http://iresepi.blogspot.com/2011/03/resepi-nasi-kabsa.html#ixzz1WVGIr57j

No comments:

Post a Comment

Post a Comment