Wednesday 31 August 2011

RESEPI NASI MANDI AYAM

 



Beras Basmathi
1 kilo @ seekor ayam
Minyak sapi
Bawang Besar
Bawang puteh
Kulit kayu manis
cengkih
pelaga.
Daun bay
Kiub ayam
Saffroon / tkser boleh ltk lunyit jer.
Garam

Memula basuh ayam dan beras, cuci macam biasa..rebus air masukkan ayam kira2, 45 minit atau ayam empuk ler..potong ikut kesukaan..klu nak potong dulu pun tkper.Simpan stok air ayam untuk menanak nasi.

Dalam periuk masukkan minyak sapi, klu tk suka tkper minyak biasa pun..tumis bawang besar,bawang puteh,dan bahan penumis..masukkan ayam tadi..masa lebih kurang 10 minit lagi,Masukkan beras bersama saffron, kacau rata .Last stok ayam dan garam..masak seperti biasa. Senangkan..

Kalau nak buat nasi kabsah..lepas tumis bawang dan bahan penumis masukkan tomato buah,puri,kiub ayam..pastu stok ayam..

**Yang nampak berseri2 tu saffron,....saffron yg elok ,(mahal) hasilkan kuning yg cantik..kt sini ada jg diorng tambah pewarna kuning keorengan (thuluq as-syam), boleh cuba campur berapa titik, merah dn kuning dalam air, masuk setitik dua air mawar..masuk dlm nasi yg ditanak...atau stock ayam

No comments:

Post a Comment